welzijn op het werk

Wat als één van je medewerksters de diagnose borstkanker krijgt…

Oktober is internationale borstkankermaand. Extra inspanningen en sensibilisering rond borstkanker is nog steeds nodig. Hoe ga je met dit onderwerp om op de werkvloer? Wat doe je als iemand in jouw organisatie het verdict borstkanker krijgt?

Op het moment dat één van jouw medewerksters de diagnose krijgt, stel je je als werkgever uiteraard empathisch op. Open communicatie is essentieel. Vraag de persoon in kwestie in hoeverre zij op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen binnen je organisatie. Zorg er ook voor dat je regelmatig informeert hoe het met haar gaat. Bied steun in de vorm van een kaartje of een bos bloemen.

Je kan het slechte nieuws ook in iets positief omdraaien. Grijp dit moment aan om een actie op poten te zetten voor het goede doel. Zet je met je bedrijf bijvoorbeeld in voor Music for Life en zamel geld in voor Pink Ribbon of Kom op tegen Kanker.

Gaat je medewerkster na een lange tijd terug aan de slag? Denk dan zeker aan het volgende:

  • Bespreek de terugkeer en eventuele nodige aanpassingen op de werkplek met de bedrijfsarts en je medewerkster. Plan ook een werkhervattingsonderzoek in binnen de 10 dagen na de hervatting.
  • Zorg ervoor dat je de wetgeving over welzijn op het werk naleeft.
  • Overloop alle aspecten van de terugkeer: wanneer komt de persoon terug? Is dit in voltijds verband of schakelt de persoon terug? Is er sprake van concentratieproblemen, vermoeidheid of andere klachten? Wie licht de collega’s in over de terugkeer?

Wat van essentieel belang is, is dat je je soepel en meelevend opstelt met de medewerkster. Haar werk en de normale omgang op de werkvloer zijn belangrijke onderdelen van haar genezingsproces. Neem voldoende tijd om in vertrouwen – of in alle openheid, naargelang de wensen van de persoon in kwestie – te spreken over de gevolgen van de ziekte en de behandeling.

Onthoud altijd het volgende: jezelf empathisch en respectvol opstellen, zal een positieve impact hebben op het zelfvertrouwen en de motivatie van je medewerkers.

Meer informatie over Pink Ribbon vind je hier terug: https://pink-ribbon.be/projecten/pink-monday