flexibel verlonenwelzijn op het werk

Cafetariaplan: verloning à la carte

Ondervind je ook moeilijkheden met het aantrekken van het juiste profiel of kamp je met een (te) groot verloop in je bedrijf? Heb je er al aan gedacht om flexibel verlonen te organiseren in je bedrijf?

We kunnen er niet om heen dat loon – samen met jobinhoud en bedrijfscultuur – het belangrijkste punt is bij het aanwerven van nieuw talent.

Als werkgever bied je een bepaald brutoloon naargelang de jobinhoud. Om meer nettoloon over te houden en toch budgetneutraal te blijven, bestaat er het cafetariaplan. Daarmee flexibiliseer je een deel van het loonpakket en geef je je medewerkers meer inspraak. Zeker in tijden van arbeidskrapte is het belangrijk om in te spelen op de vraag naar flexibiliteit.

Een cafetariaplan is een manier om je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aan te bieden, zonder dat de loonkost stijgt. Een deel van het loon wordt geflexibiliseerd. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie. Met dit deel van het loon kiest je medewerker voordelen, die jijzelf vastlegt. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, pensioensparen of een kleinere bedrijfswagen.

Een cafetariaplan leidt tot een win-winsituatie voor werkgever en medewerker. Want je medewerkers krijgen meer waarde en waardering voor hetzelfde geld en stellen een pakket op naar hun voorkeuren. En jij positioneert je als interessante werkgever op de arbeidsmarkt door net dat tikkeltje meer te bieden.

Het cafetariaplan is zeker niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen. Ook kmo’s kunnen een cafetariaplan invoeren en de voordelen van loonflexibilisering verzilveren.

Tot slot sommen we graag nog 8 goede redenen op om te kiezen voor flexibel verlonen:

  1. Je medewerkers kunnen personaliseren en kiezen uit vastgelegde loonelementen
  2. Afstemmen van de verloningspakketten op individuele verwachtingen van je medewerkers
  3. Aantrekkelijker loonpakket en toch budgetneutraal
  4. Aangepast loon voor verschillende generaties
  5. Extra troef voor rekrutering
  6. Optimalisatie voor jou en jouw medewerkers
  7. Verhoogt het engagement van je medewerkers
  8. Autonomie en transparantie voor je medewerkers zorgt voor een betere retentie
Je komt hierover meer te weten in onze workshops.